Lue lisää!

Talven parhaat kelit, vai mitä?

Talven parhaita kelejä taidetaan kokea liukulumikenkäilyn osalta. Lunta on satanut marraskuun alusta lähtien täällä Pohjois-Savossa ja pienen hetken kävi kelit plussallakin, joten lumessa on kantavakerros pohjalla. Pehmeää lunta kyllä riittää ja lajin harrastaminen on turvallista mikäli lunta on ainakin 30cm. Lunta on jopa metsäisilläkin alueilla, koska tiheäkasvuisessa metsässä lumipeite ei niin hyvin pääse satamaan, mutta tänä talvena lumi on peittänyt hyvin luonnon. Liukulumikengillä matkaaminen on nyt mukavaa, kun luonto on kauniisti huurtunut ja paksun lumikerroksen alla. Kuvauksesta innostunut saa mainioita kuvia muistoksi retkestä ja samalla mieli lepää ihan vain katselemalla ja aistimalla ympäröivää luontoa ja sen luomaa kauneutta.

Pakkasella liukulumikenkäretkeen kannattaa varustautua lämpimillä vaatteilla. Kengät, jotka taipuvat päkiästä, koska liukulumikenkien side on rakennettu taipumaan myös päkiän kohdalta. Kengät kannattaa mitoittaa siten, että sinne mahtuvat paksummat lämpimät sukat sekä ilmatilaa. Jos kenkä on liian tiukka ei se lämmitä, vaikka siellä olisi kuinka paljon lämpimiä sukkia välissä. Muista siis, että ilma eristää lämpöä! Sama sääntö pätee pukeutumisessa, kerroksia ja ilmaa. Itse suosin merinovillaisia vaatteita niin alimmaisena kuin välikerroksena, on paljon helpompi vähentää vaatetta, kuin palella ja ei siinä paljon nauti enää maisemista, kun ajatus menee selviämiseen kylmässä. Ulkovaatteeksi valitsen tuulenpitäviä ja hengittäviä vaatteita. Pakkasella ja viimalla hupullinen takki on ehdoton, koska itselläni helposti hartiat ottavat kylmästä itseensä.

Pikkupakkasilla hiihtoon/talvilenkkeilyyn soveltuvat vaatteet toimivat myös liukulumikenkäilyssä, ne ovat joustavia ja hengittäviä. Varsinkin, jos haluat kokeilla matkantekoa sykettä nostattaen välillä nousten mäkiä ja seuraavaksi leppoisin mäenlaskuin. Silloin on hyvä, että vaatteet ovat taipuisat ja hengittävät. Itsehän sitä kokeilemalla oppii mikä on milläkin kelillä itselleen paras vaatetus. Toiset palelevat helposti, kun taas toinen tarkenee vähemmällä vaatetuksella paukkupakkasilla. Ja jos itse on epävarma voi kysyä lisää vaikkapa alanharrastajalta tai urheiluvälinekaupasta apuja tekstiiliosastolta siellä pääsee kokeilemaan vaihtoehtoja. Itsekin voisin kouluttautuneena tekstiiliurheilijana kertoilla vaikka ja mitä vaatteista, mutta jätettäköön se toiseen kertaan.

Keväällä kun yöpakkaset ovat tehneet lumenpinnasta hyvin tiiviin ja kun liukulumikenkäilemään pääsee aamun ensimmäisillä tunneilla voi päästä nauttia hankiaisista. Etelänpuolen rinteet ovat hyvinkin rapsakoita ja tuntuu ettei teräskantti oikein pure hankeen. Päivän aikana aurinko sulattaa lunta ja tekee paikkapaikoin liikkumisesta hyvinkin raskaasta. Päivä pitenee ja aikaa retkellä olemiseen on parhaimmillaan koko päivä, valoa riittää.

Nautitaan yhdessä näistä talven parhaista keleistä!

Miksi aina ei voisi olla talvi?

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *